Wijndomein De Planck: De wijnkelder

De wijnkelder

Onder de gehele boerderij is een kelder gebouwd met een oppervlakte van bijna 400 m2 en een hoogte van ruim 3,50 m. Vanuit de wijngaard is een directe toegang naar de kelder. Hierdoor kan de transporttijd van de geoogste druiven zo kort mogelijk blijven, wat de kwaliteit van de wijn ten goede komt. Bij de bouw van de kelder is rekening gehouden met specifieke eisen voor het maken van wijn, zoals grote afzuiginstallaties en voldoende capaciteit voor waterafvoer. Het afvalwater wordt ter plekke gezuiverd en vloeit weer de wijngaard in.

In 2012 is er flink geïnvesteerd, o.a. in een nieuwe pneumatische wijnpers. Afhankelijk van het type druiven, de rijpheid en de gewenste wijn kunnen verschillende persprogramma's gekozen worden. Het persen gebeurt door een grote rubberen "ballon" in de pers, die van binnenuit opgeblazen wordt en de druiven tegen de wand van de pers drukt. Ook is een nieuwe ontsteler aangeschaft die meteen na de oogst de druiven van de steeltjes (en verdwaalde blaadjes) scheidt. De ontsteler kan desgewenst de druiven nog kneuzen, afhankelijk van welke wijn gemaakt gaat worden.

Ook voor een aantal collega wijngaardeniers uit Limburg worden de wijnen in de kelders van Wijndomein De Planck gemaakt en opgeslagen.

Aanvoer van een nieuwe lading druiven uit de wijngaard
Aanvoer van een nieuwe lading druiven uit de wijngaard
Het persen van de rode druiven na de eerste gisting
Het persen van de rode druiven na de eerste gisting
De pers kan gaan draaien
De pers kan gaan draaien
Het bottelen van de witte wijn
Het bottelen van de witte wijn
De toegang naar de wijnkelder

Copyright © 2018 Wijndomein De Planck  |  All rights reserved