Wijndomein De Planck: De druiven

De druiven

De eerste twee ha. wijngaard zijn aangeplant met 4500 druivenstokken 'Regent' voor rode wijn en 4500 druivenstokken 'Johanniter' voor witte wijn. Een derde hectare is aangeplant met Pinot Noir.

De druivenstokken zijn met een lasergestuurde machine machinaal geplant in kaarsrechte rijen en op regelmatige afstand van elkaar. Daardoor kan het onderhoud zo efficiënt mogelijk en zoveel mogelijk machinaal uitgevoerd worden. Bij de uitbreiding van de wijngaard wordt rekening gehouden met een mogelijk warmer wordend klimaat.

De eerste twee druivenrassen zijn ontwikkeld door research instituten in Geisenheim en Freiburg, universitaire instituten gespecialiseerd in wijnbouw. Een belangrijk kenmerk van deze druivenrassen is, dat ze resistent zijn tegen schimmels die met name in ons vochtige klimaat een bedreiging zijn voor gezonde druiven. Daarbij zijn ze vroegrijpend, een belangrijk voordeel voor wijnbouw in Nederland.

Het derde ras, de 'Pinot Noir ', is een klassiek druivenras dat ook verder aangepast is voor ons klimaat. De normaal zeer compacte trossen van de Pinot Noir zijn verder ontwikkeld tot wat lossere trossen, waar de wind goed doorheen kan waaien na een regenbui. Dat bevordert de natuurlijke gezondheid van de druiven. 

De druiven worden handmatig geoogst, waarbij iedere tros helemaal geïnspecteerd wordt. Elke niet rijpe of aangetaste druif wordt door de plukkers eruit gehaald onder het motto : "wat je zelf niet in je mond wilt stoppen, willen wij ook niet in de wijn".

Onderzoek naar de meest geschikte druivenrassen in Geisenheim
Advies door firma Antes in Heppenheim, een van de grootste kwekers in Duitsland
De Johanniter van De Planck
De Regent van De Planck

Copyright © 2018 Wijndomein De Planck  |  All rights reserved